САЩ отхвърлиха предложението на Полша да прехвърли свои МиГ-29 в американска база в Германия

Германия със сигурност няма да изпраща военни самолети на Украйна, заяви германският канцлер Олаф Шолц, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс. Той каза това, след като САЩ отхвърлиха предложението на Полша да прехвърли свои МиГ-29 в американска военновъздушна база в Германия.

Зеленски: Вземете възможно най-бързо решение, пратете ни самолети

"Ние предоставихме всякакви видове отбранителни материали и изпратихме оръжия, за които ви съобщихме. Но също така е факт, че трябва да обмислим много внимателно какво правим конкретно и определено военните самолети не са част от това", каза Шолц по време на пресконференция с канадския премиер Джъстин Трюдо.

Шолц заяви още, че няма смисъл от военно решение в Украйна и изрази надежда, че решение може да бъде постигнато чрез разговори между Русия и Украйна, пише Ройтерс.

Чехия реши да изпрати до 650 войници в Словакия

На общата пресконференция с Трюдо Шолц каза, че Германия трябва да диверсифицира суровините, използвани от индустрията и неговата страна работи за това с Канада.

Запитан дали Германия категорично се противопоставя на забрана на руския внос на енергоносители, германският канцлер каза, че от няколко месеца работи за намаляване на зависимостта на страната от вноса на изкопаеми горива. "Има много технически въпроси, които трябва да бъдат разрешени", каза той.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.
Редактор: