Това гласи съобщение от Белия дом

Държавите от Г-7 САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Япония и Канада налагат на Русия нов пакет търговски санкции заради нахлуването ѝ в Украйна, става ясно от съобщение, публикувано от Белия дом.

"Тези колективи действия ще засилят натиска върху [Владимир] Путин и ще надградят безпрецедентния пакет от икономически санкции и експортен контрол, който САЩ и над 30 държави вече наложиха на Русия", се казва в съобщение на американското правителство.

Това включва спиране на търговските преференции на Русия в Световната търговска организация, което е до голяма степен символичен ход, както и съгласие за блокиране на финансирането на Русия от международни финансови организации като МВФ и Световната банка.

Поотделно държавите от Г-7 също приемат свои собствени допълнителни санкции. САЩ забраняват износа на луксозни стоки за Русия. "Елитите, които поддържат военната машина на Путин, не трябва повече да могат да се възползват от печалбите на тази система и да разхищават ресурсите на руския народ", заяви Белия дом.

В публикуваното съвместно заявление се казва също, че държавите от Г-7 ще се борят с опитите за дезинформация от страна на Русия.

"Решени сме да се борим с опитите на руския режим да разпространява дезинформация. Ние потвърждаваме и подкрепяме правото на руснаците на свободна и безпристрастна информация", се казва в текста.

В него се подчертава и ангажиментът на Г-7 да продължи да подкрепя украинския народ и правителство. 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Редактор: Габриела Винарова
Източник: БГНЕС