За първи път Байдън нарече Путин „военнопрестъпник”

Останки от ракета удариха жилищна сграда в Киев. Най-малко един човек е загинал, а трима са ранени. В обсадения град Мариупол е обстрелван театър, където са се укривали граждани. Русия отрича да е атакувала сградата.

В поредно видеообръщение Володимир Зеленски заяви, че светът трябва официално да признае, че Русия се е превърнала в терористична държава. За първи път американският президент Джо Байдън нарече Путин „военнопрестъпник”.

Украинският военен министър: Ще спечелим войната, въпросът е на каква цена

Според властите в Мариупол в сградата на драматичния театър се укривали стотици цивилни, най-вече жени и деца. В подземната част се намирало солидно укрепено бомбоубежище. Мощната авиобомба разрушила голяма част от сградата. В социалните мрежи се появиха снимки на театъра преди и след удара.

Щетите са толкова големи, че входът и централната част на сградата са превърнати в развалини. Сателитни снимки отпреди два дни показват как е изглеждал театърът преди удара, а от двете страни на сградата с големи букви се вижда надпис „деца”.

„Градът е просто изравнен със земята, стреля се през цялото време, самолети летят и хвърлят бомби. По самите пътища има огромни кратери заради бомбите и обстрела. Видях с очите си колко много гладни хора нахлуват в някои хранителни магазини”, обясни зам.-председателят на градския съвет в Мариупол Ирина Передерей.

Опасения за много жертви след бомбардирането на театъра в Мариупол

Мариупол е обсаден от руските части вече две седмици. Няма ток, вода и отопление, а видеозапис, направен няколко дни преди фаталния удар, показва в какви условия преживяват стотиците хора, намерили убежище от постоянния обстрел. Русия отрича да е нанасяла удари по сградата на театъра. Недалеч оттам, удар е нанесен и по сграда на басейн, която също се използвала като бомбоубежище.

Местните власти в северния украински град Чернигов съобщават за многократно повече жертви през вчерашния ден. 53 души са убити от руските удари само в сряда, като първоначално беше съобщено за десетина загинали. Русия отново отрича да е нападала цивилни.

„В Чернигов окупаторите разстреляха цивилни, чакащи на опашка за хляб. Представете си, 10 души бяха убити. В Мариупол, блокираният Мариупол, руски самолет хвърли свръхмощна бомба върху театъра в центъра на града. Там се криеха стотици хора”, каза Зеленски.

Свалена ракета удари жилищен блок в Киев и уби човек

Най-малко един човек е загинал, а трима са ранени, след като останки от свалена ракета удариха жилищна сграда в Киев.

На този фон и Москва и Киев потвърдиха, че преговорите между двете делегация продължават, а президентът Зеленски очерта приоритетите си.

„Преговорите продължават. Моите приоритети по време на разговорите са абсолютно ясни - край на войната, гаранции за сигурност, суверенитет, възстановяване на териториалната цялост, реални гаранции за страната ни, реална защита за страната ни”, подчерта украинският президент.

Основният момент, около който Москва и Киев не могат да постигнат компромис, е руската идея за неутралитет на Украйна.

Международният съд на ООН - Русия да прекрати вражеските си действия

Международният съд на ООН разпореди Русия да прекрати вражеските си действия. Преди две седмици Украйна се обърна към Международния съд с искане да се намеси, като заяви че Русия нарушава Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид от 1948 година.

Кремъл обаче отхвърли днес заповедта. „Не можем да вземем под внимание това решение”, заяви Дмитрий Песков, като добави, че и двете страни - Русия и Украйна, трябва да се споразумеят, за да бъде изпълнено.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Георги Генов