Според украинския президент само директните преговори ще спрат войната

Директни преговори между Зеленски и Путин могат да доведат до споразумение за спиране на войната. Това настоя президентът на Украйна, който отново отправи призив към руския държавен глава за среща.

„Досега не съм се срещал с руските преговарящи, но нашите съм инструктирал точно - говорим за промени с историческа значимост. Няма друг начин, освен да проведем референдум. Хората ще трябва да кажат мнението си за всяка една форма на компромис. Повтарям това от няколко години - докато не проведем среща с президента на Руската федерация, в какъвто и да е формат, няма реално да знаем какво са готови да направят, за да спре войната и на какъв компромис ние бихме или не бихме се съгласили”, посочи Зеленски.

27 ДНИ ВОЙНА: Докъде стигнаха руските войски

Украйна и Русия преговарят почти всеки ден през последната седмица, но няма пробив в позициите им. Според главния преговарящ за Киев силната съпротива на украинските войски е принудила руснаците да преминат към по-реалистични искания.

Според Турция, която опитва да играе ролята на посредник, двете страни постепенно са сближили позициите си от началото на преговорите. Премиерът на Израел обаче каза, че основните различия остават. Някои страни, като Великобритания, дори смятат че руснаците участват в преговорите само за да предизвикват объркване и забавяне на международната реакция срещу тях.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook