ЕП гласува резолюция с призив за пълно ембарго на вноса на руски енергоизточници

С голямо мнозинство Европарламентът гласува резолюция, призоваваща за незабавно и пълно ембарго върху вноса на петрол, въглища и газ от Русия. В документа, който не е задължаващ за Европейската комисия, евродепутатите призовават да бъде създаден трибунал, който ще разследва твърденията за военни престъпления в Украйна, както и за увеличаване на доставките на оръжия. Подобно искане към НАТО отправи и украинският външен министър Дмитро Кулеба.

На срещата на външните министри от НАТО, украинският външен министър поиска ембарго за вноса на газ и петрол от Русия и още помощ за страната си.

"Моят дневен ред е напълно ясен. Искам само три неща - оръжие, оръжие, оръжие", заяви външният министър на Украйна Дмитро Кулеба.

След повече от 40 дни военни действия, Украйна съобщи, че обстрелът на градовете продължава, като най-тежък е в източните региони - Харков, Донецк и Луганск 

„Битката за Донбас ще ви напомни за Втората световна война - с големи операции, маневри и участието на хиляди танкове, бронирани машини, самолети и артилерия”, подчерта Кулеба.

Заради опасения от тежки сражения, хиляди хора започнаха да се евакуират. Те се събират на обявените места, за да бъдат извозени до Полтава и други градове, в които няма боеве. На места в Източна Украйна боевете вече се ожесточават.

"Артилерийският обстрел се усили. Много съм притеснен за децата ми. Изпращам ги където и да е, стига да не чуват експлозии", твърди Микола.

"Не можеш да го понесеш. Ужасно е. Всичко се тресе, стъклата бяха изпочупени. Нямам къде да отида. Тръгнала съм за където и да е", категорична е Нина.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров обяви, че на преговорите Украйна е поставила неприемливи условия, но въпреки това дискусиите ще продължат.

„В Истанбулския документ, Украйна е формулирала, че бъдещите гаранции за сигурност на Украйна не обхващат Крим и Севастопол. Във вчерашния проект тази точна формулировка липсва. Вместо това има неясни формулировки относно някакъв ефективен контрол”, заяви външният министър Сергей Лавров.

Съветникът на президента на Украйна Михайло Подоляк обаче коментира, че Лавров не участва директно в преговорите и затова изявлението му имало чисто пропаганден характер - те целели да отклонят вниманието на международната общност от обвиненията за извършени военни престъпления в украинския град Буча.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Станимира Шикова