Очаква се да обсъдят нов пакет санкции срещу Москва

Европейските министри на външните работи обсъждат налагането на шести пакет от санкции на Русия заради войната в Украйна. Досега 27-те изключваха мерки срещу руския износ на газ и петрол, но в момента Брюксел не изключва и този вариант.

Водещата тема на разговора на външните министри беше налагането на енергийно ембарго на Москва. Германия, Италия, Австрия и Унгария са сред силно зависимите държави от руските газови доставки.

Нехамер: Срещата ми с Путин беше пряка, открита и твърда

"Санкциите са винаги на масата. Обсъждането за Украйна означава със сигурност да се обсъди ефективността на санкциите, които вече са наложени и със сигурност външните министри ще обсъдят кои са следващите стъпки. Ще обсъдим как можем да подкрепим по-добре украинския народ, както и как можем да подкрепим Международния наказателен съд", заяви Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността.

В същото време президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че Русия струпва хиляди военни в Източна Украйна за следващата си офанзива.

„Никой не трябва да има каквато и да е надежда, че Русия сама ще реши да спре. И не трябва да има каквато и да е надежда, че по някаква причина руските власти просто ще се откажат да продължат военните действия”, категоричен беше украинският президент Володимир Зеленски. 

ДНР пое контрола над пристанището в Мариупол

В реч пред парламента на Южна Корея, той поиска още оръжие за страната си.

„Това, което може да се окаже, че ни е необходимо – вие го имате. Бронирани превозни средства, противовъздушни, противотанкови, противокорабни оръжия. И когато става въпрос за оцеляване в тази война, целяща абсолютното подчиняване и поробване на една нация, тогава трябва да се дават принципни отговори”, каза още Зеленски.

Русия ще започне съдебна процедура, ако бъде обявено, че не може да плаща външния си дълг, каза руският министър на финансите. Той подчерта, че страната му е взела всички необходими мерки, за да се увери, че инвеститорите получават плащанията си.

Русия ще се обърне към съда, ако бъде обявена в дефолт

„Ясно е, че няма обективни причини за фалит. Русия има всичко, от което се нуждае, за да изпълни задълженията си. Но от друга страна, неконструктивната позиция на нашите опоненти може да усложни ситуацията”, каза Дмитрий Песков.

В събота агенция "Стандард енд Пуърс" понижи оценката си за Русия по плащания в чужда валута до "селективен дефолт", след като миналата седмица Москва плати в рубли доларов дълг.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.