Вашингтон предприе поредица от мерки срещу Москва след нахлуването в Украйна

САЩ разясниха, че санкциите, наложени на Русия заради инвазията й в Украйна, не пречат на хуманитарната помощ и на износа на селскостопански и медицински продукти, както и на друга подкрепа, предаде агенция Ройтерс.

Министерството на финансите на САЩ посочи в информационен лист, че американците могат да участват в трансакции, свързани с износ на селскостопански и медицински продукти, в работата на неправителствени организации, в помощ, свързана с COVID-19, и хуманитарна помощ, както и в телекомуникационни и интернет услуги, за да подкрепят свободния поток на информация.

Днес министерството на финансите разреши и трансакции, необходими за определени дейности, включително за хуманитарни проекти в Русия и Украйна, от страна на неправителствени организации, въпреки санкциите на САЩ срещу Русия.

Вашингтон въведе поредица от санкции срещу Москва след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари, включително срещу най-големите руски банки и руския президент Владимир Путин.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви във вторник, че над 12 милиона души в Украйна се нуждаят от хуманитарна помощ.

Световната програма по прехраната на ООН пък предупреди, че конфликтът ще има глобално въздействие върху продоволствената сигурност, тъй като Черно море е един от най-важните райони в света за производство на зърно и селскостопанска продукция.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА