Отговорите от консултанта по детски сън Мария Йонова

Самостоятелното заспиване е един от важните аспекти на дневния и нощен сън. Това каза в ефира на „Социална мрежа" консултантът по детски сън Мария Йонова. По думите й то има отношение към кратките дремки през деня и честите нощни събуждания.

„Приучвайки детето да заспива само ние му помагаме през нощта, ако се събуди, да успее отново самостоятелно да заспи, без намесата на родител. Навиците тук са много важни, като всяко дете може да бъде научено. Хубаво е обаче да се започне с опитите за самостоятелно заспиване при навършени поне 5-6 месеца на бебето. Тогава се счита, че нервната система е достатъчно добре развита за подобно умение. Съветът към родителите ми е приучването към самостоятелно заспиване да не е на всяка цена”, обясни тя.

Методът, при който детето се оставя да плаче, докато не заспи само не е препоръчителен, добави Йонова. „Това е стрес не само за детето, но и за родителите”, уточни консултантът.

Мария Йонова коментира още, че има определени норми за съня на децата, според тяхната възраст, като изключения от правилото не са рядкост.

„Много деца нямат нужда от следобеден сън. В такива ситуации не е добре да ги насилваме да спят, тъй като това ще се отрази на спането през нощта”, допълни тя.

Друг сериозен проблем, с който се сблъскват родителите са честите нощни събуждания и така наречения „нощен терор”.

„Може да се търси пряка връзка между тези неща и преумората. Обикновено преуморените деца се будят по-често и по-често имат кошмари”, каза още консултантът.

Повече вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.