Това обсъждаха в продължение на 6 часа в регионалната екоинспекция

Морската територия пред плажа „Корал” да бъде обявена за защитена. Това обсъждаха в продължение на 6 часа в регионалната екоинспекция на Бургас с представители на министерства, Изпълнителната агенция по горите, Община Царево и областната управа. Те дадоха „Зелена светлина” на процедурата по разширяването на защитената местност и включването на 1320 дка от морето.

Предложението морето пред плаж „Корал” да стане нова защитена местност е на Сдружението „ Да запазим Корал”. Мотивираха се с препоръки на ЕС и предложиха морето пред плажа със ширина около 700 л и дълбочина около 300 метра да стане защитена територия.

„Да се забрани бракониерския риболов, да се забрани траленето с промишлени средства за изгребване на бяла мида или за улов на рапани, да се забрани пускането на тръби за мръсна и фекална канализация, търсене и проучване на полезни изкопаеми, отглеждане на аквакултури, изграждане на таляни”, поиска Асен Йорданов от Сдружение „ Да запазим Корал”.

Заместник министърът на екологията Това Белев заяви, че ЕС е приел политика, която е част от Зеления пакт и Европейската стратегия за биологично разнообразие, която казва, че 30% от сушата и 30% от морето трябва да са защитени до 2030 г., а 10% от сушата и 10” от морето трябва да са строго защитени.

Режимите, по които ще се реализира опазването на защитената морска територия Корал обаче предизвикаха напрежение в Комисията. Кметът на Царево заяви, че жителите на общината не са били информирани.

„Попитайте ни, може пък да сме „ЗА”. Но в крайна сметка сега се коментират заповеди за забрана за това, какво не може вече да се случва в акваторията на плаж „Корал” и „Мечата дупка”. Имаше абсурдни предложения от типа да няма никакъв шум, да няма звуци нито над водата, нито под водата, разбира се до 50 децибела”, заяви инж. Георги Лапчев, кмет на община Царево.

Предложението на сдружението да бъде забранено движението на всички видове джетове и моторни лодки с дължина над 3,60 м също стана причина за напрежение.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.