Това заяви украинският президент в реч пред двете камари на чешкия парламент

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова Европейския съюз да признае неговата страна за свой кандидат-член и предупреди, че териториалните амбиции на Русия се простират от Варшава до София, предаде Ройтерс.

В реч по видеовръзка пред двете камари на чешкия парламент в сряда той каза, че е необходимо ЕС да наложи допълнителни санкции срещу Русия заради нападението ѝ срещу Украйна, започнало на 24 февруари. "Русия не се интересува само от нашите (градове) Мариупол, Северодонецк, Харков и Киев. Не, нейните амбиции са насочени към обширна зона от Варшава до София", каза той. "Както е било в миналото, руското нашествие в Украйна е първата стъпка, необходима на руското ръководство, за да си отвори пътя към други страни, към завладяването на други народи", констатира украинският президент.

Според него чешкият народ - след нацистката окупация през Втората световна война и десетилетията съветско господство след това -  добре знае как приключват компромисите и какво произтича от отстъпките пред тиранията. "Човекът, който иска всичко, няма да се спре, вземайки само част от исканото", заключи Володимир Зеленски.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА