Загиналите са най-малко 18 души

Най-малко 18 са убитите от руските ракети в мол в град Кременчук, Украйна. Ранените са 60, като десетки хора още са в неизвестност. Лидерите на държавите от Г7 нарекоха атаката военно престъпление.А Русия настоява, че са бомбардирали военни цели, но ранените в болниците в Кременчук са предимно цивилни.

Русия каза, че не бил взривен молът в Кременчук, а склад с оръжие. Според официалната позиция на руското военно министерство, избухналото оръжие разрушило търговски комплекс, който не се използвал. Десетките убити и ранени обаче не потвърждават това. Двама от ранените са пострадали на работното си място. Единият имал магазин за електроника в мола. Казва, че било пълно с клиенти, защото хората търсели климатици заради жегите. Съпругата му също е пострадала тежко.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Даже не разбрах какво се случи. Отворих очи и две големи парчета от отломките ме бяха затиснали. Започнах да викам за помощ и един млад мъж ми помогна”, разказа Людмила Михалец, ранена в експлозията.

Зеленски: Ракета удари търговски център в град Кременчук (ВИДЕО)

Ударът бил нанесен малко след 16:00 часа, когато магазините работели. Пред болниците в Кременчук се събраха десетки граждани, търсещи роднини или приятели.

„Чух взрива и видях пожара. Дойдох, за да впиша името на приятеля ми в списъка с издирваните. Не знаем дали е жив, или не”, каза Кирил Жеболовски, жител на Кременчук.

Салонът за красота на тази жена бил срещу взривения мол. Тя не е пострадала, но видяла убитите и ранените.

„Защо ни тероризират? Какво сме им направили? Не е само Путин, имайте го предвид. А целият руски народ”, казва Юлия Тислюк, маникюристка.

Атаката срещу мола измести другите теми в последния ден на срещата на Г7 в Германия.

„Още едно военно престъпление и още една жестокост. Поредното доказателство, че руската армия умишлено използва шока от атаките срещу цивилни като оръжие в този конфликт”, каза Еманюел Макрон, президент на Франция.

„Всичките тези ранени и убити отново показват, че бруталната агресия на Путин продължава да е насочена към цялото население на Украйна”, заяви Олаф Шолц, канцлер на Германия.

В заключителното комюнике на срещата лидерите казаха, че ще продължат вече поетия курс на подкрепа за Украйна и санкции за Русия. Ако се наложи, ще бъдат въведени и нови

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.