Според адвокатите Людмил Рангелов и Димитър Марковски трябва да се проверят институциите

„Обществото трудно може да се превърне в контролен орган”. Това каза в предаването "Твоят ден"на NOVA NEWS по повод зловещата катастрофа на бул. „Черни връх” в София адв. Людмил Рангелов. Според него в нашето общество няма нагласа да се сигнализира за подобни прояви. Той напомни, че това не е първото, второто или десетото каране с брутална скорост на щофьора, причинил катастрофата.

Шофьор с 50 нарушения уби две млади момичета на тротоар в София (ОБЗОР)

„Не може институциите да разчитат на самосъзнанието на гражданите. Това означава институционално бездействие, което е много опасно”, допълни от своя страна тезата адв. Димитър Марковски. Той подчерта, че благодарение на медиите подобни „фрапантни случаи на  дерибействане” трябва да бъдат поднасяни на обществото, за да има адекватно поведение и реакции.

Двамата юристи коментираха и контрола на шофьора. „По-голямата част от тези, които коментират това ПТП, не споменават, че дори това лице да е наказвано, глобявано, щом то е на свобода и моралът му е такъв, никой не може да го спре да управялява МПС. Това е култивирането на подобни хора в обществото”, посочи Рангелов. Според него е имало всички предпоставки шофьорът да бъде изолиран от обществото, да бъде задържан.

Марковски даде примери от своята практика: „Нямал съм случай в моята практика клиент, хванат да шофира с наркотици, да не е задържан за 24 часа и да не му е повдигнато обвинение, и да не му е взета мярка за неотколнение".

Според него в случая с обвинения Семерджиев, управлявал автомобила под въздействието на наркотично вещество и най-вериятно с висящо дело за причиняване на умишлена средна телесна повреда: "Тук се поставя въпроса към наблюдаващия прокурор какъв подход е имал за мярката му за неотклонение”.

По думите на Марковски при него е очивидно, че става дума за бездействие на институциите „Включително на прокуратурата. Включително и на самите контролни органзи, свързани с пътната безопасност. И там трябва да се потърси проверка в конкретния случай”, категоричен е той.  

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала ѝ във Vbox7.