Според него губим ценно време с провеждането на толкова много избори

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски с коментар на политическата ситуация у нас и изгонването на руските дипломати. Според него страната губи ценно време заради невъзможността да се състави стабилно управление, а изгонването на служителите на руската мисия в София изглежда поръчково и под натиск. С него разговаря Деси Банова-Плевнелиева в интервю за "Тук и сега" в ефира на "Събуди се".  

"Нечувана работа е гоненето на толкова дипломати, излишно и провокативно, изглежда така, сякаш е под някакъв друг, чужд натиск. Не казвам, че е, но сякаш е почти поръчково, което е още по-грозно за нас, българите", коментира той скандала с Москва. И подчерта, че други държави от НАТО не са предприемали действия от "такъв калибър".

Руснаците са с имперско мислене и самочувствие и с тях трябва да се действа по-предпазливо, категоричен е експремиерът. "Колко години ще ни трябват сега, за да си върнем взаимните пазари, отношенията? Жалко е, защото има емоции и моменти на не съвсем обективно и рационално разсъждаване“, смята още Сакскобургготски .

"Губим време, средства и какво ли не с толкова избори вече! В чужбина ни гледат и си казват: "Тези хора не могат ли да си оправят вътрешния двор?" Сравняват ни с някои нестабилни страни, толкова е грешно и жалко и има последици", коментира още Сакскобургготски по повод политическата криза у нас. Той сподели, че не усеща "много голяма доза идеология в тия работи", а по-скоро е его - "моите хора, моята партия", което определи като "много вредно".

Сакскобургготски коментира и свалянето на ветото на РСМ за преговори за членството ѝ в ЕС. „Лично за мен важното е добруването на тези народи – Албания, Северна Македония и ние. Защото ние сме вече в ЕС. Те защо да се изключват от това благо или тази общност? Не бива на негативното да се спираме, а да погледнем как да излезем от тази ситуация без някой да каже:„Родоотстъпници“! Има нагласи в някои страни, които намекват, че България се опитва да изнудва, което е старшно грозно. Докато ролята за нас е да кажем: "братя"! Да ударим едно рамо, а след това вече – с нашия опит, който сме придобили! Дай боже да се намери формула - ето френското председателство, което се стараеше толкова“.

„Ставам рано, до към 1-1 и половина на обед работя по разни неща - кореспонденция, книжа. Обядвам късно. Спя малко, слава Богу, така пестя немалко време. Вечер и нощем чета, това за мен е най-голямото удоволствие”, разказа Симеон Сакскобургготски.

„На тази възраст човек няма какво толкова да си пожелава, вече не броя годините”, казва още той на въпрос как е отпразнувал скорошния си рожден ден.

„Няма магически формули за брака”, коментира той 60-годишнината от сватбата си с Маргарита. Децата им се шегували, че няма толкова противоположни личности, които да са заедно.

„Има общо минало след дадени семейни трагедии, което също ни е свързало. Останалото е Божа работа. понасяме се, търпим се. Хубаво е да имаш семейство, много съм благодарен, тя ми дава психическо спокойствие” - така описа Сакскобургготски любовта си към съпругата си.

Не се чувствал като "глава" на семейството, „просто съм дядото на тези хора, които живеят в различни страни, имат различни професии, разнообразни интереси”, сподели той за внуците си и отново благодари на Господ, че ги има.

„Нещо, което човек не може да разбере, ако не му се е случило”, коментира Сакскобургготски как е преживял смъртта на сина си Кардам. Големият му син почина след няколко години в кома след тежка катастрофа. „Против природата е да си тръгне първо следващото поколение”, добави с много мъка Симеон.

„Борис - първородният син на Кардам, е пазителят на короната според семейните закони”, потвърди той. „Приличат си като две капки на баща си, почти комично е, само е малко по-тъмен”, усмихва се Сакскобургготски. Младежът има в момента изложба във Франция, предстои още една до края на месеца. Дядо му признава, че не разбира инсталациите му - "едни такива пластмасови, нещо много модерно".

„Калина винаги е искала да е свързана с България, сега е много щастлива да си е тук. Винаги много се е интересувала и от фигурата на цар Фердинанд”, разказа още той. От думите му стана ясно, че високо цени работата й заедно със съпруга й Китин Муньос по филмите за ЮНЕСКО, с които се рекламира България.

„Проф. Андрей Пантев, когото много почитам, бе казал, че никога няма да простим на Симеон, дето се опита да ни отучи да се мразим” – така той отговори на въпроса с какво иска да бъде запомнен. „Аз съм неспособен да мразя”, допълни Сакскобургготски.

Цялото интервю гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.