Посещението й предизвика дипломатическа буря между Вашингтон и Пекин

Приключи визитата в Тайван на председателя на камарата на представителите на Съединените щати. Посещението на Нанси Пелоси предизвика дипломатическа буря между Вашингтон и Пекин. Китай обяви военни учения във водите край острова, а американският посланик беше извикан в китайското Външно министерство. Пекин подчерта, че посещението на Пелоси ще има сериозни последствия. Русия разглежда визитата като явна провокация, се казва в изявление на руското Външно министерство. Но Съединените щати се опитаха да успокоят ситуацията.

Президентите на САЩ и Китай разговаряха над 2 часа

Малко преди 23.00 ч. местно време Нанси Пелоси кацна в Тайпе, пренебрегвайки безкрайните предупреждения, че визитата й в Тайван ще има сериозни последици.

Китайската армия беше поставена в състояние на повишена готовност, започнаха и военни учения във водите край Острова.

Пекин смята, че визитата на Пелоси е нарушение на принципа за единен Китай.

„Няма никакво нарушение на суверенитета тук. Посещението е подобно на това на предишни лидери на Конгреса”, каза Джон Кърби, говорител на Белия дом по националната сигурност.

Визитата на Пелоси е символична - тя цели да покаже, че Съединените щати стоят до Тайван, срещу заплахата от Китай.

Заедно с Пелоси, в Тайпе бе и делегация от конгресмени, които се срещнаха с тайванските лидери.

Пелоси е най-високопоставеният американски политик, който посещава острова от 25 години насам. Но Белият дом е категоричен, че това не променя американската позиция спрямо Тайван.

„Няма никаква причина Пекин да превръща тази визита в криза”, допълни Кърби.

Белият дом се опита да откаже Пелоси от посещението, но то получи подкрепа и от двете основни партии в Съединените щати.

Ескалация на напрежението между САЩ и Китай след визитата на Нанси Пелоси в Тайван

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.