Произведението на изкуството е било скрито зад стена дълги години

Стенопис в синагога в щата Върмонт, рисуван преди повече от сто години от литовски имигрант и скрит години зад стена, бе определен като рядко произведение на изкуството, реставриран и преместен, съобщи Асошиейтед прес.

Големият пъстър триптих, подписан от Бен Цион Блек през 1910 г., изобразява Десетте Божи заповеди, с лъвове от двете страни, със слънце, колони и пищни завеси. Известният днес като "Изгубения стенопис" е ярък пример за изкуството, украсявало синагогите в Европа, масово унищожавани по време на Холокоста, казват експерти.

Белгийски художник изрисува уникален стенопис на сграда в София (СНИМКИ)

"Когато научих за стенописа и какъв е той, както и историята на художника, бяха напълно изумен, в страната няма друго подобно нещо", каза Джош Перелман, главен куратор и директор по изложбите и интерпретациите в Националния музей на американската еврейска история Вайцман във Филаделфия. Перелман каза, че досега не е чувал този така познат стил в Европа да е бил привнесен в САЩ. "Това го превръща едновременно в съкровище и в значителна творба и за американския еврейски религиозен живот, и за света на изкуството в тази страна", каза той.

Блек, който бил също музикант, драматург и поет, е украсил през 1910 г. вътрешността на синагогата в еврейския квартал на Бърлингтън, известен като Малкия Ерусалим. Той изографисал триптиха в апсидата, както и други стенописи в синагогата. Храмът бил затворен през 1939 г., когато се слял с друга синагога. Сградата придобивала други предназначения, включително в нея се помещавал магазин за килими.

Изложба събира най-значимите творби на художника Банкси (ВИДЕО)

Когато се превръща в жилищна сграда през 1986 г., архиварят на синагогата Арън Голдбърг накарал собственика да издигне стена през стенописа, пише на уебсайта на "Изгубеният стенопис". Двете дъщери на Блек правят дарение, с което да се направят архивни снимки на произведението на баща им, но по онова време не било ясно дали стенописът ще може да бъде спасен, казва Голдбърг.


Повече от двадесет години по-късно стената е прорязана и са направени снимки, които били разпратени по музеи в САЩ и по света с въпрос какво може да бъде направено с произведението.

"Консенсусът тогава бе, че трябва да направим всичко по силите си и да вземем всички възможни мерки да извадим оригиналния стенопис заради уникалността му, защото той е символ на вероятно хиляди стенописи и на този вид рисуване, изгубено в Източна и в Западна Европа", каза Голдберг.

С помощта на реставратори и специалисти стенописът бил стабилизиран и реставриран частично, поставен в метална рамка и преместен с помощта на кран и камион в сградата на действащата синагога. Там реставратори извършили пълно възстановяване на творбата. За целта са събрани близо един милион долара от дарения от местни, национални и международни донори.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА