Разследвали са ги от месец май

Повдигнати са обвинения на шестимата задържани при специализирана акция в Бургас, заподозрени в пререгистрация на луксозни автомобили и последващата им продажба у нас на занижени цени.

39 луксозни автомобила на приблизителна стойност 4 млн. лв. са били регистрирани у нас и после са продадени в Близкия изток през последните две години. Практиката била като собственици да бъдат записвани малоимотни хора.

Всеки един от джиповете е на стойност от 70 хиляди до 200 хиляди лв.  Разследването по случая е от ноември 2020 година, като по него до скоро е работел екип от Спецпрокуратурата. В сряда във връзка със случая бяха задържани шестима души, сред които и жена.

Работилият 28 години в „Криминална полиция” Николай Николов твърди, че след получен сигнал от свой информатор  подал сигнала за групата още през 2020 година.

„Престъпната схема е с лица от страната, които закупуват крадените автомобили, които са предимно от София. Впоследствие се наемат тайници-гаражи, променят номерата на рамите на двойници, които се движат в чужбина в момента. Изготвят неистински документи и представят автомобилите в КАТ- Бургас за внос”, заяви той.

Така били регистрирани в Бургас и страната поне 39 луксозни автомобили, произведени след 2020 година, като на всеки цената започвала от 70 хиляди лева.

„За тази цел от групата са осигурявали обикновено лица с нисък социален статус, малоимотни, които са се явявали като собственици на тези автомобили. След регистрацията на автомобилите, същите, една малка част, са продадени на добросъвестни купувачи на територията на Република България”, съобщи ст.комисар Калоян Калоянов – директор на ОД МВР-Бургас.

Друга част през Турция били продавани в страните от Близкия изток. Затова към момента задържаните автомобили са едва 11, на стойност близо 4 млн. лева.

В схемата съществували още брокери. „Тяхната роля е да направят връзка със служителя на полицията. Да намерят малоимотните лица и автомобилите да бъдат регистрирани”, каза още Николай Николов.

„В момента работим  тази насока. При установяване на категорични данни за нарушение или престъпление от страна на служители на МВР редът е еднакъв”, каза Калоян Калоянов.

На един от шестимата задържани е повдигнато обвинение за ръководител на групата. „За ръководенето на престъпната група НК предвижда наказание от 5-15 г.  лишаване от свобода. За участниците в ОПГ е предвидено наказание от 3-10 г. лишаване от свобода”, посочи Светослав Маринчев - зам.-окръжен прокурор на Бургас.

Утре прокуратурата ще поиска постоянен арест за четирима от задържаните.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.