Коментират Валерий Тодоров и Николай Кръстев

Ситуацията в Босна и Херцеговина и конфликта на Сърбия с Косово създават много облаци на Балканите и в регионалната политика. Руската политика цели намаляване на евроинтеграционната политика, заяви за "Твоят ден" Николай Кръстев, журналист и анализатор.

По думите му при липса на работещо правителство е сложна ситуацията, пред която ще се изправи България. "Нито първата, нито втората политическа сила искат да направят кабинет. Трябва да се вземе решение, макар и временно и позиционно, да се направи правителство, което да отговори на предизвикателствата на региона", счита той. 

Според него разузнаването на Русия е възможно да упражнява политика на натиск върху България, а част от нея да е предизвиквайки взривове в завод "Арсенал". 

Доц. Киселова: С първия или с третия мандат вероятно ще се състави правителство

Валерий Тодоров пък смята, че текат два паралелни процеса - инерционната нестабилност около Косово - Босна и новата ситуация със силното влияние на Русия в региона. "Трябва чрез Съвет за сигурност да се поиска експертиза с цел да се види какви модели за защита могат да се използват и какви сценарии могат да се разиграят - бежански, социални, геополитически", смята Тодоров. 

Относно намесването на прокуратурата в противоборствата в БСП той смята, че това е нонсенс. "Това само показва разделението сред политическия елит и партиите. Неразбираемо е обществеността да се ангажира с такъв проблем", посочи той. 

Повече гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.