Коментар на д-р Щерьо Ножаров и икономистът от КТ “Подкрепа” Ваня Григорова

Да се позиционира таван на цените не е най-добрата мярка, но в кризисни периоди е допустимо. Това коментира д-р Щерьо Ножаров, икономически съветник на Българската стопанска камара в студиото на “Твоят ден” по NOVA NEWS. “Проблемът за България е, че досегашните правителства не са си свършили работата - от 2 години нямаме енергийна стратегия, няма диверсификация на газта”, поясни Ножаров.

Икономист: Ръстът на цените ще се забави, но българинът няма да го усети по джоба си

По думите му таван на цената на газа от 300 лв за мегаватчас е мярка, която ще мотивира бизнеса да увеличи енергийната си ефективност. “Бизнесът желае много по-ниска цена. Това е нормално, ако имахме реална диверсификация. Една интерконекторна връзка не е достатъчна”, категоричен бе Ножаров.Той поясни обаче, е трябва да се вземе под внимание и войната в Украйна. 

Относно таван на цената на тока от 250 ле за мегаватчас, икономистът коментира, че това е оправна мярк, до момента, в който 70% от бизнеса минат на дългосрочни договори. “Тогава бихме казали, че държавата си е свършила работата”, категоричен бе той. 

Евростат: Чаша кафе е почти лукс в ЕС заради скока на цените

Заедно с икономиста от КТ “Подкрепа” Ваня Григорова коментираха и увеличението на средната работна заплата.

По думите на д-р Ножаров СРЗ за първото полугодие се е увеличила с 8%. Ако следва същия темп тя ще стане 16% до края на годината. 

Григорова обаче отрече увеличението на заплатите да е значително поради високата инфлация и поясни, че увеличението е било еднократно, а не двукратно, както по-рнао заяви д-р Ножаров. 

Григорова увери, че прогнозата му за 18% увеличение на СРЗ на годишна база, ще бъде изпълнена посредством стачни действия на синдикатите.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала ѝ във Vbox7.