Първи при държавния глава ще отидат от ГЕРБ-СДС

Решението на президента Румен Радев да забави процедурата по провеждане на консултациите и връчването на мандатите беше прието от повечето партии, други обаче не се съгласиха с държавния глава.

От ГЕРБ-СДС определят решението на президента като правилен ход.

“Считам, че това е правилно. На този парламент трябва да се даде шанс. В противен слуша опцията “бързи избори” би възпроизвела сегашната ситуация”, коментира Томислав Дончев. 

Остра реакция дойде от  “Продължаваме Промяната”, които индиректно атакуваха държавния глава.

Гешев се срещна с Янев: Не може да има китайски стени между властите

“Основната работа на този парламент - да се приеме бюджет, няма да бъде свършена,  защото МС, назначен от президента, няма да внесе проектозакон за бюджета”, каза съпредседателят на ПП Асен Василев.

Останалите партии обаче виждат логика в решението на Румен Радев. 

“Ние заявихме, че държавният глава не трябва да бърза с тази процедура. На лице е тежка политическа криза. Виждаме, че диалогът върви бавно”, каза Хамид Хамид от ДПС. 

Корнелия Нинова: Трябва да има нов бюджет за 2023 г. (ВИДЕО)

“Логиката на конституцията не е да се спазват срокове, а да стане правителство, защото това не е регистрация на автомобил в КАТ”, коментира Христо Иванов от “Демократична България”. 

А лидерът на “Възраждане” - Костадин Костадинов, протълкува това решение като “знак, че президентът иска следващите избори да бъдат по късно”.

БСП и “Български възход” също не виждат проблем. 

Атанас Атанасов припомня за грузинския модел на реформи в МВР

“Това е негово конституционно право. Когато реши - ние сме на разположение да започнем консултациите”, изрази готовност Корнелия Нинова.

“Този ход е удачен, парламентът има нужда от повече време. Има наченки на диалог по някои въпроси”, смята и Стефан Янев. 

А ГЕРБ остават оптимисти за правителство с първия мандат. След консултациите с ГЕРБ-СДС на “Дондуков” 2 трябва да отиде втората по големина парламентарна група - “Продължаваме Промяната”,  а след това и всички останали.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.