Той ще влезе в сила след 4 години

Германия подписа 15-годишен договор за доставки на втечнен газ от Катар. Американският гигант „Коноко Филипс” ще участва в превоза на суровината.

Договорът ще влезе в сила след 4 години. Той е част от стратегията на Германия да намери алтернатива на руския природен газ. Германия не посочи точните количества по сделката. Медиите в страната казват, че става дума за 3 милиарда кубически метра годишно. Германия строи големи терминали за втечнен газ край Хамбург. Точно там трябва да бъде доставяно горивото от Катар.

Газът в Европа поскъпва със 7%

„Споразуменията са забележителни по няколко причини. Те представляват първият дългосрочен договор за доставки в Германия. Това ще допринесе за дългосрочната енергийна сигурност на тази страна”, каза енергийният министър на Катар Саад ал-Кааби.

НЯМА СДЕЛКА: Енергийните министри от ЕС не се разбраха за таван на цената на газа

Според Роберт Хабек, който е енергиен министър на Германия, условията на договора очевидно са добри. „15 години е супер. Условията, очевидно, са добри. Не бих имал нищо против и 20-годишен договор, дори по-дълъг. Но компаниите трябва да знаят, че количествата използвани изкопаеми горива в Германия ще намаляват. Страната се стреми да е въглеродно неутрална до 2045 година”, заяви той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.