Шофьорът е бил с престилка на фелдшер и е имитирал превоз на спешен пациент

В Бургаско заловиха група нелегални мигранти, превозвани в линейка. Задържани са 14 души, съобщиха от прокуратурата в града. Мигрантите са от тунизийски, либийски и сирийски произход, потвърди прокурор Мария Маркова. 31-годишният шофьор е бил облечен с престилка на фелдшер и е имитирал превоз на спешен пациент. 

Водачът на линейката е с повдигнато обвинение и е задържан за 72 часа. За този вид престъпление се предвижда лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 5 до 20 хиляди лева. Установено е и, че водачът шофира под въздействието на наркотици. Имал е и спътник, но неговата роля тепърва ще се установява.

Превозното средство е било със софийска регистрация. То е било с всички отличителни белези на линейка от действащо здравно заведение. Тя се е придвижвала до КПП "Малко Търново" и обратно към столицата, заяви прокурор Маркова. 

"Знаели са, че всички превозни средства подлежат на проверка през КПП-та, които от известно време са на територията на област Бургас, и са използвали автомобил със специален режим, който не се проверява ежедневно, заради спешността на случая не го налага. Линейката е спряна на КПП", подчерта тя. 

"Линейката е закупена на 28 ноември от фирма без предмет на дейност медицински услуги, която току-що се е била регистрирала. Автомобилът е взет от автокъща от София. Това е първият курс на линейката, чиято цел явно е била да се използва за точно този вид престъпна дейност", посочи директорът на Областната дирекция на МВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

Той заяви, че водачът на линейката, който е и собственик на автомобила, не е криминално проявен и е от София.  

КПП-та бяха разположени на различни места в област Бургас в средата на септември с цел ограничаване трафика не нелегални мигранти. Те станаха причина част от каналджиите да проявят въображение, за да избегнат проверките. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.