Тайконавтите от корабите "Шънчжоу-14" и "Шънчжоу-15" са си разменили "ключовете от китайската космическа станция"

Китайски космонавти извършиха първа ротация на екипажи в орбита, съобщи ТАСС, позовавайки се на  китайското Управление на програмата за пилотирани космически полети.

Екипажите на космическите кораби "Шънчжоу-14" и "Шънчжоу-15" са си разменили "ключовете от китайската космическа станция", съобщи китайското управление в канала си в социалната мрежа "УиЧат". В публикацията се посочва, че китайската космическа станция официално е преминала в режим на дългосрочно пребиваване на тайконавти.

За първи път: Сменят екипажа на Китайската космическа станция

Екипажът на "Шънчжоу-14" е изпълнил всички планирани задачи и на 4 декември се очаква да се завърне на Земята с пилотиран кораб. На китайската космическа станция остава екипажът, пристигнал на 30 ноември на борда на станция "Тянгун" ("Небесен дворец") с кораба "Шънчжоу-15", предаде БТА.

Китайската орбитална станция "Небесен дворец" се намира на 400 км от Земята и е предвидено да бъде експлоатирана повече от десет години. Тя е проектирана да поема трима души или до шестима при краткосрочни ротации на екипажи. Комплексът с Т-образна форма е с тегло 66 тона, обемът на модулите достига 110 куб.м.

Междувременно Централната телевизия на Китай съобщи, че китайски инженери са подготвили пилотирания кораб "Шънчжоу-16" за случаи на аварийно-спасителни дейности на орбиталната станция, предаде ТАСС.

Корабът е преминал окончателни изпитания на стартова площадка. Според телевизионния канал инженери вече работят по корабите "Шънчжоу-17" и "Шънчжоу-18".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 

Източник: БТА