От палестинския анклав бе изстреляна ракета за пръв път от месец

Израел нанесе тази нощ въздушни удари по ивицата Газа, след като в събота вечерта бе изстреляна ракета от палестинския анклав по негова територия за първи път от един месец, предаде Франс прес. Ракетата не е причинила щети, като не се е наложило израелската противовъздушна отбрана да бъде задействана, съобщи израелската армия.

Никой не е поел отговорност за обстрела. Радикалната палестинска групировка Ислямски джихад обаче се закани да си отмъсти, след като израелски военни убиха двама нейни високопоставени членове в Дженин в четвъртък, отбелязва АФП.

В събота пък палестинец бе застрелян от израелски граничар при спорни обстоятелства близо до Наблус - друг град в северната част на окупирания Западен бряг на река Йордан. Израелската армия определя случая като "терористично нападение", но палестинските власти говорят за хладнокръвно убийство след кавга.

Взривове край автобусни спирки в Йерусалим, има ранени (ВИДЕО+СНИМКИ)

В отговор на изстрелването на ракета израелски изтребители атакуваха цели в ивицата Газа. Поразен е бил оръжеен цех на Хамас, където се произвеждат по-голямата част от ракетите на ислямисткото движение, което контролира палестинския анклав. Ударен е бил и подземен тунел в южната част на крайбрежната територия, съобщи израелската армия в комюнике.

Военното крило на Хамас каза, че неговите средства за противовъздушна отбрана са стреляли по израелските изтребители. Източници от силите за сигурност в ивицата Газа заявиха, че са били нанесени два удара в южната част на анклава.

Няма пострадали хора, казаха палестински медицински източници.

Нетаняху получи мандат за формиране на правителство

Насилието в Израел и палестинските територии ескалира тази година. От нейното начало бяха убити най-малко 145 палестинци и 26 израелци, отбелязва АФП. 49 палестинци - бойци от групировки, но и цивилни, включително деца - загинаха при изблик на насилие между Израел и Ислямски джихад в ивицата Газа от 5 до 7 август.

Израелската армия се изтегли през 2005 г. от тази палестинска територия, но две години по-късно я постави под блокада, която продължава. Около 2,3 милиона палестинци живеят в анклава с площ само около 360 квадратни километра.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА