На Канарските острови през 2021 г. са пристигнали 700 % повече мигранти в сравнение с 2020 г.

Морската спасителна служба на Испания помогна на 48 мигранти от Африка. Мъжете се опитвали да стигнат до испанските брегове с две лодки. Предполага се, че четирима от мигрантите са непълнолетни, съобщиха от Гражданската гвардия, цитирани от БНР.

Първата лодка, с 46 души на борда е локализирана от ферибота, който свързва Малага с автономния испански град Мелийя, който се намира на африканския континент. Малко след това са пресрещнати от патрулния катер на морската служба на Гражданската гвардия „Рио Дженил“ на около 64 километра от бреговете на провинция Гренада.

Те са прехвърлени в пристанище „Мотрил”, където са прегледани от лекари на Червения кръст. Само един от мигрантите е бил в по-тежко състояние. След направени COVID тестове всичките са преместени във временен приемен център, където ще останат през следващите 72 часа, докато се реши дали да бъдат върнати обратно.

С помощта на надуваема лодка са спасени още двама души на около 15 километра от Трафалгар, провинция Кадис и са прехвърлени в Алхесирас.

Въпреки споразумението между Испания и Мароко продължава мигрантската вълна към европейския континент.

На Канарските острови през 2021 година са пристигнали 700 % повече мигранти в сравнение с 2020 г., а 41 % от испанците смятат, че броят на мигрантите в страната им вече е твърде висок. За 2021 г над 867 000 души са поискали да останат и работят в Испания, което е рекорд за десетилетието.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.