Той поздрави Илияна Йотова, Иван Гешев и Крум Зарков за участието им в конференцията „STOP HATE SPEECH“

Речта на омразата е заплаха за правилното функциониране на  демократичното общество и подкопава ценности като уважение и солидарност. Трябва да се направи повече на европейско ниво, речта на омразата да не засяга една или друга държава членка на ЕС поотделно. Това заяви председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент - Манфред Вебер в специално видеообръщение към участниците в Международната конференция „STOP HATE SPEECH“. Той се обърна поименно към вицепрезидента Илияна Йотова, главния прокурор Иван Гешев и служебния правосъден министър Крум Зарков, като ги поздрави за организацията и участието им във форума.

„Преди около 2 години Европейският съюз започна нова инициатива за разширяване на списъка на престъпления на ЕС, за да включи всички форми на престъпления - от омраза и реч на омразата, независимо дали са основани на сексуалност, пол, раса или религия. Европейската комисията определи тези престъпления като „особено тежки“ поради отрицателното им въздействие върху отделните лица или отделни обществени групи“, каза Вебер. 

И подчерта, че е важно не само правоприлагащите органи, но и обществото да участва в борбата с езика на омразата. 

Председателят на Комисията по правни въпроси на Европейския парламент Адриан Васкес Лазара коментира, че "трябва да се изправим заедно срещу този ужасен социален бич и да се борим за силни правни решения".

"Разрастването на интернет икономиката създаде необятно поле от нови възможности по отношение на достъпа до знания и развиването на нови умения. Създаде и широк обсег за разпространяване на фалшиви новини и нови видове тормоз или цифрова дискриминация", посочи Адриан Васкес Лазара. Той обърна внимание, че езикът на омразата води до тежки последици за психичното здраве и до още по-тежки социални последици. За да се справи с този проблем, през 2020 г. Европейският съюз е одобрил Законодателен акт за цифровите услуги (DSA). Адриан Лазара посочи, че актът е в сила от миналата седмица. С него се въвеждат нови ефективни мерки за всички участници в онлайн екосистемата за противодействие на незаконното съдържание. 

"Генералната му цел е откриването, маркирането и премахването на токсичното съдържание, което се разпространява в интернет без никакъв контрол", обясни Лазара. Той подчерта, че DSA ще се прилага реално от държавите на ЕС в съответствие с тяхното национално законодателство. 

"Оценявам високо декларираната готовност на българската прокуратура да се противопостави и да противодейства активно на разпространението на антисемитски нагласи и реч на омразата", каза Илхан Кючюк, европейски депутат от Групата "Обнови Европа" в ЕП и съпредседател на Европейските либерали. Той подчерта, че предотвратяването и борбата с езика и престъпленията от омраза, основани на етническа и религиозна нетърпимост, е "жизнено важно" за демократичните общества. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.