Въздушният удар е нанесен с дрон

Нова атака с дрон срещу руска военна база в Курск, близо до границата с Украйна. Възпламенил се е резервоар с гориво, но огънят е локализиран и няма пострадали. Това е третата експлозия в руска военна база за последното денонощие.

Губернаторът на Курск написа, че атаката срещу базата е била нанесена с безпилотни дронове, които впоследствие са били прихванати и унищожени. Москва обвинява Киев и за взривовете на две военни летища в понеделник, които се намират на стотици километри от фронтовата линия. Владимир Путин свика днес Съвета за сигурност на федерацията - среща, която обикновено се провежда в петък.

„Уважаеми колеги, добър ден! Основната тема на днешната дискусия ще бъде въпросът за гарантиране на вътрешната сигурност на държавата”, обясни руският държавен глава.

Официално Украйна не поема отговорност за взривовете в руските военни бази. Лаконичният коментар на Киев е, че това е „карма” в резултат на руската инвазия. В отговор Москва нанесе масирани удари по украинската енергийна инфраструктура.

„Ударите доведоха до спиране на производството и поддръжката на украински оръжия. Железопътните доставки на военна техника, включително, произведена в чужбина, за украинските въоръжени сили бяха прекъснати. Подчертавам, че не е имало ракетни удари срещу Киев”, каза говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

Украинският президент заяви, че ще има аварийни изключвания на тока, включително и в Киев. Володимир Зеленски днес отиде на фронтовата линия в Донбас, за да се срещне с войниците.

„Разбираме, че не е лесно за нашите въоръжени сили във всички направления, защото те се бият срещу армия, чийто ранг в света дори не знам. Срещу армия, която за нас определено е в края на списъка. Въпреки това, знам, че нашите войски, особено на изток, са най-силни, защото ситуацията на изток е най-трудна”, каза още Зеленски.

Междувременно, Русия и Украйна днес си размениха по 60 военнопленници.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.