Президентът Румен Радев се срещна с турския си колега в Истанбул

Румен Радев и президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган се обединиха около нуждата от по-добро сътрудничество между двете страни срещу мигрантския натиск и опазването на общата ни граница. Двамата се срещнаха в двореца Вахдеттин в Истанбул. Те разговаряха повече от два часа.

По време на двустранната среща президентите се договориха още за по-добро сътрудничество в областта на енергетиката, като Турция ще окаже съдействие на страната ни за доставките на природен газ. От своя страна Румен Радев благодари на колегата си за достъпа до терминалите за втечнен газ.

 

 

Двамата отбелязаха и добрите нива на стокообмен между страните, който за тази година възлиза на 6 милиарда долара. Целта е следващата година той да стигне до 10 милиарда долара.

Турция и България ще продължат да си сътрудничат срещу мигрантския натиск. „Сътрудничеството ни ще достигне нови резултати със завършването на модернизацията на граничните пунктове на българска територия.  Обсъдихме охраната на общата ни границата и съвместното ѝ опазване”, заяви Реджеп Ердоган.

„Трябва да имаме добре охранява граница. Ние високо оценяваме приноса на Турция по опазването на нашата общата граница. Разбираме и трудностите пред вас”, посочи и президентът Радев.

Двете страни се договориха и за задълбочаването на отношенията около енергийните доставки.

„Обсъдихме възможностите за сътрудничество в сферата на енергийната сигурност. Бяха дадени указания на министрите на енергетиката как може да отговорим на потребностите на България за природен газ”, заяви Ердоган.

„Глобалната среда се променя със скорост непозната досега. Трябва да търсим общи подходи”, подчерта Радев.

Обсъдена беше и войната в Украйна. „Войната с Украйна създаде и редица трудности за хранителните доставки и едно от най-сигурните трасета е през България и Турция”, категоричен е българският президент.

Заедно с президента Румен Радев в турския мегаполис са министрите на енергетиката, отбраната, външните и вътрешните работи.

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.