В понеделник представиха нова система за проверка на превозни средства и шофьори

От Автомобилната администрация представиха нова система, която позволява в реално време да се провери цялата информация за шофьорите на камиони. И то не само за тях, но и за превозните средства. Актовете вече ще влизат директно в системата и ще могат да бъдат разпечатани и връчени веднага.  Другото ново нещо е, че във всички автомобили на проверяващите ще има пос терминали. За момента част от тях са оборудвани с такива, за да може глобите да се плащат на място. Това обясни в „Интервюто в Новините на NOVA” изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация” Бойко Рановски.

Представиха нова система за проверка на превозни средства и шофьори

Статистиката показва, че около 10% от тежките катастрофи у нас са причинени от шофьори на товарни, тежкотоварни автомобили и автобуси.

„Всички автомобили на ДАИ са оборудвани с необходимите технически средства. Проверяващите екипи са между 40 и 50 на ден”, допълни Рановски.

Предвижда се и нарушенията, които се допускат най-често на пътя, да бъдат преведени на различни езици. „При поискване от страна на нарушителя, се осигурява преводач, който обяснява какво нарушение е допуснал. За чуждите шофьори системата позволява да се издаде наказателно постановление, което да се подпише с електронен подпис и да се върне на място на екипа, който извършва проверката”, поясни още Бойко Рановски.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.