С 82% са по-скъпи яйцата на годишна база

Двуцифрената инфлация се отрази и на цените на продуктите, като най-голям ръст беше отчетен при захарта, олиото и яйцата. Като цяло поскъпването средно е с 22,4% на продуктите на едро на най-необходимите продукти и 29% на по-широка база. Според Димитър Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, не бива да се чертаят апокалиптични сценарии.

"Вярно е, че с 82% са по-скъпи яйцата на годишна база - януари 2022 - 2023 г. И през 2022 и 2021 г. сме имали темпове на растеж. Имаме стабилен пазар от гледна точка на конкурентна цена и ценообразуване, но от гледна точка на по-високите разходи на производство, имаше ръст. Няма спекула, поскъпването е нормално. По-ниска цена значи компромис с работни места и начин на подреждане на бизнеса", обясни той.

РЕКОРДНА ИНФЛАЦИЯ: Ще продължи ли поскъпването на храните

По думите му в хората има страх и паника какво ще стане. "Винаги е имало алчни хора, а такива времена като днешните предполагат тяхната поява. В момента има и спекуланти, които целят повече печалба, които нарушават законите заради алчност. Такова понятие като граница и таван на цената няма. Държавата трябва да упражни контрол и спазване на закона, за да има нормален пазар, но без да се намесва в ценообразуването. Имаме ситуация, близка до перфектната по отношение на конкурентноспособността. В енергоресурсите има равновесие, баланс. При ескалиране на войната, никой не може да каже какво ще стане", посочи Иванов.

Според него в момента има равновесни цени, но все още има накъде да се стабилизират. 

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.