Част от политическите партии заподозряха връзка между разследването и връчването на третия мандат

Разследването срещу Nexo придоби и политически оттенък. От “Демократична България” заподозряха връзка между момента, в който прокуратурата огласи разследването и връчването на третия мандат за съставяне на правителство. Според партията времето, в което разследващите и прокуратурата влизат в офисите на криптобанката NEXO, не е избрано случайно.

„Как точно  беше подбран четвъртък точно преди седмицата, в която  трябва да се връчва третия мандат? Ясно е, че в рамките на третия мандат ще се опитаме да решим въпроса със статута на главния прокурор. Да няма тук известна пропагандна експлоатация на иначе реално разследване с цел на спасяване на редник Раян”, заяви съпредседателят на ДБ  Христо Иванов.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" - Асен Василев, който е бивш финансов министър, отрече да има връзка с компанията за криптовалута и твърди, че не е ходил в офиса им. „Аз лично нямам нищо общо с Nexo, и честно казано би ми било интересно прокуратурата да внесе истински обвинения в съда, а не да прави брифинги пред медиите”, посочи Василев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че политическото говорене по случая разчита на различни опорни тези. „Но политическата вина за това, че тези хора са се развили по времето на ГЕРБ, както и Христо Иванов, както и за Тренчев, и за Ананиев, щом сме били заедно, и щом той казва, че Тома Биков, Дани Митов трябва да кажат, че щом са били заедно, значи са виновни. Остава и ние да сме виновни за това. Тяхната наглост е безгранична!”, подчерта Борисов.

По другата сюжетна линия в политическия скандал - получавали ли са пари партиите от NEXO, съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов не отрече за дарения от служители на компанията.

„Ако върнем тези пари, означава да кажем, на хората на цялата българска IT общност, която ни е дарявала, че има нещо нередно в това”, категоричен е Христо Иванов.

„В петък колегите са направили проверка. Нямаме от служители на Nexo получени средства. Не сме финансирани”, подчерта Асен Василев.

Проблемът за това откъде идват парите на партиите поставиха и от БСП. „Ако партиите не се финансират от държавата, трябва да се финансират от корпоративни структури, т. е партиите стават зависими и смятам, че трябва да имат държавно финансиране”, категоричен е Драгомир Стойнев, БСП.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.