"По време на грипна епидемия също трябва да има "зелени коридори", категоричен е д-р Мирослав Спасов

Случаите на "флурона" - коинфекцията между грипен вирус и COVID-19, са единични. няма смисъл да правим сензация. Това мнение изрази в студиото на „Здравей, България” общопрактикуващият лекар д-р Мирослав Спасов.

"По време на COVID пандемията, когато бяха строгите мерки, общопрактикуващите лекари имахме задължението да обособим „зелени коридори” за детските консултации и имунизациите. Сега с грипа това не стои на дневен ред, а ни се забранява да извършваме тази дейност. А тя е основно перо във финансирането на нашата дейност. Как ще си плащаме заплатите на персонала?", посочи той. 

Той поясни, че е неговата практика всеки вторник и четвъртък между 13 и 19 часа е „зелен коридор” за здрави бебета за консултации. „През този интервал възрастни не влизат. Нито болни или със симптоми. И майките са спокойни, а бебетата са обгрижени. Този проблем може да се реши чрез РЗИ в съгласие с главния държавен здравен инспектор и Министерство на здравеопазването”.

Доктор Спасов коментира и установените два случая на „флурона” - коинфекцията между грипен вирус и COVID-19. „Има ги и двата вируса. Ако не се пазим – можем да се заразим. Има пациенти, които не са боледували от COVID-19 и могат да се заразят. Има и такива, които са с по-слаб имунитет и могат да пипнат и грип. Случаи на едновременно протичане на двата вируса са единични и няма смисъл да правим сензация”, категоричен е той.

Пловдив е поредната област, която  обяви грипна епидемия. Регионът въвежда редица ограничения, но засега учениците няма да бъдат разпуснати в принудителна грипна ваканция. В детските заведения, болниците и старческите домове се въвеждат превантивни мерки. Забраняват се свижданията в лечебните заведения, женските и детските консултации, както и имунизациите.

От рано сутрин пред кабинета на доктор Здравка Маткунска, която е педиатър, се извива опашка. "Усещаме натиска. Над 80 деца минават на ден с вирусни заболявания през кабинета. С високи температури, понякога кашлица и хрема и силно зачервено гърло", посочва педиатърът. 

Засега сред учениците не се наблюдава ръст на заболелите. За това на този етап на се налага те да бъдат разпуснати в принудителна ваканция.  Като превантивна мярка здравните власти въвеждат т.нар. задължителен филтър на входовете на яслите и детските градини.

"Недопускане на деца и персонал със съответната симптоматика. Дезинфекция учестена, проветряване на помощенията. По отношение на лечебните заведения за болнична помощ преустановяваме единствено свижданията на външни лица", заяви доктор Сийка Димчева,  директор на РЗИ- Пловдив

Болниците в Пловдив разполагат с достатъчно на брой свободни легла при нужда от прием. Специалистите обаче отново препоръчват носенето на маски.

"Силно препоръчително е всички лица, които посещават аптеки и дрогерии с цел да си закупят някакви медикаменти да ползват лицева предпазна маска, защото вероятността там  да се заразят е много голяма", категорична е доктор Милена Панайотова, епидемиолог в РЗИ- Пловдив.

Лекарите твърдят, че все още не е късно за противогрипна ваксинация, тъй като пикът на заболяването предстои.

Повече гледайте във видеата.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.