Темата беше основна в кулоарите на Народното събрание

Темата за мандата на БСП беше основна и в кулоарите на Народното събрание. Според някои лидери на партии лидерска среща, както поиска Корнелия Нинова- трябва да се организира. Други определиха този неин ход като пиар акция. Не липсваха и мнения, че шансът този мандат да е успешен са прекалено ниски.

Мандатоносителят БСП събира партийния актив, за да утвърди плана за действие от кои партии да търси подкрепа за редовен кабинет.

„Три месеца всички политически сили говорят, че третият мандат е натоварен с очакване. Призовахме за 3 дни търпение, за да видим накъде ще върви партия и страната”, заяви Иван Ченчев, зам.-председател на ПГ на "БСП за България".

От ГЕРБ няма да подкрепят третия мандат. „Нормално е да има лидерска среща и да се търсят точки на сближаване, и да се установи има ли възможност за мнозинство в рамките на този парламент или няма”, посочи Даниел Митов, ГЕРБ.

От ПП също коментираха възможния сценарий за развитие на третия мандат. „Нека да тръгне процеса и да видим точно какво се опитват точно да направят колегите от БСП”, подчерта Асен Василев, ПП.

ДПС са готови да работят за излъчване на редовно правителство. „Да. Ще отидем на разговори, ако ни поканят. Отдавна сме заявили, че каквото зависи от нас - ще положим усилия да има редовен кабинет”, категоричен е Мустафа Карадайъ, ДПС.  

От „Възраждане” поставиха условие за евентуална падкрепа.”Няма как да подкрепим един мандат, освен ако не получим подкрепа за основни политически линии, които чертаем. На първо място референдум за запазване на българския лев”, заяви Костадин Костадинов, „Възраждане”.

Христо Иванов от ДБ направи прочит на искането за лидерска среща. „Шанс има изключително малък. По-скоро е теоритичен.  Много различия имаме с БСП”, подчерта той.

„Български възход” не отстъпват от позицията си - да работят за съставяне на кабинет в 48-ото Народно събрание.

„Разбира се, че ще отидем, когато получим покана. Смятам, че винаги има такъв шанс. И това е партиите да направим възможното България да има правителство”, заяви лидерът на партията Стефан Янев.

От БСП вече обявиха, че ако не успеят да съберат подкрепа, няма да бавят връщането на мандата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.