В операцията по издирването са участвали множество плавателни съдове и самолети на японската брегова охрана

Осем души, включително шестима китайски граждани, са загинали след като кораб потъна във водите край бреговете на Япония, съобщи китайски дипломат пред държавните медии.

Във вторник вечерта корабът Jin Tian изпрати сигнал за бедствие от позиция на около 110 км западно от отдалечените и необитаеми острови Данджо в крайната югозападна част на Япония.

В операцията по издирването са участвали множество плавателни съдове и самолети на японската брегова охрана и военни, както и на южнокорейската брегова охрана и частни кораби, които са прибрали 13 души екипаж.

Кораб потъна във водите между Южна Корея и Япония, 11 души са намерени в безсъзнание

Генералният консул на Китай в град Фукуока, Лу Гуейджун, заяви пред държавната телевизия CGTN, че от намерените 13 души "е потвърдена смъртта на осем, от които шестима са китайци".

"Петима от тях - включително четирима китайски членове на екипажа - не са в животозастрашаващо състояние", добави той.

"Изразяваме най-дълбоките си съболезнования за нещастните жертви."

Японските власти все още не са потвърдили броя на жертвите, посочен от китайския дипломат, като в четвъртък заявиха пред АФП, че могат да кажат само, че девет души остават в неизвестност, а от 13-те извадени, двама са загинали.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС