Скандал между ГЕРБ и ПП заради оръжията за Украйна

Нов скандал между ГЕРБ и „Продължаваме промяната”. От централата на партията си, Бойко Борисов обвини доскорошните управляващи, че са взели близо 1 милиард лева като посредници при продажбата на българско оръжие за Украйна. На форум на „Демократична България” Кирил Петков определи думите му като „пълни глупости”.

На отчет на ГЕРБ за свършеното в парламента, лидерът на партията Бойко Борисов заговори за посредници при продажбата на българско оръжие за Украйна.

„Как от нашите заводи от 50 ст. нещо става 300% по-скъпо, като отиде нататък? Защо допуснахме да има посредници между нас и нашите братя украинци? Защо дори не ги дарихме?”, попита Борисов.

По думите му, виновни за оскъпяването били от „Продължаваме промяната”, които не се съгласили страната ни да оказва пряка военна помощ.

„Статията в „Ди Велт” е много хубава. България помагала на Украйна. Ако това имахме и официален договор, след  закон и това да става, те щяха да са, дет се вика, действително герои”, коментира Борисов.

„Само че те станаха партия на посредниците - на горивата и оръжията”, заяви Борисов.

А съпартиецът му Христо Гаджев направи и сметка колко са спечелили.

„Българските фирми - пощенски кутии, най-вероятно и те не работят за без пари. Има български посредник, има и чужд посредник. И ако са и двете, става въпрос за около 20% надценка, или по-скоро комисионна. Тоест, от 4 млрд. 20% са 800 млн. лв., които са усвоени и в нечии джобове. И това са само комисионните. Тук не говорим за надценката, която слагат на оръжието и боеприпасите”, заяви депутатът Христо Гаджев.

Отговорът на бившия премиер Кирил Петков дойде от Националното съвещание на „Демократична България”, където обсъждаха общо явяване на изборите през април.

„Трябва да спрем да му обръщаме внимание на Борисов. Защото тези борисовки отвличат вниманието от важните неща. Пълни глупости, ако трябва да отговоря директно. Да започнем въобще да не обръщаме внимание на тези, както един наш колега каза - кал и каскети”, заяви Кирил Петков - съпредседател на ПП.

А с пост в социалната мрежа, лидерът на БСП Корнелия Нинова напомни, че единствено левицата се е обявила против пряк износ на оръжие. А сега били обвинявани за това. Целта, според Нинова, била отново предизборно да се удари БСП.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.