В студиото на "Твоят ден" гостуват Борислав Цеков и Велислав Величков

Адвокат Велислав Величков от инициативата „Правосъдие за всеки“ каза, че няма да се приемат на второ четене законопроектите за изменение на Закона за съдебната власт и Наказателно – процесуалния кодекс. Той е на мнение, че няма политическа воля.

Борислав Цеков, доктор по конституционно право, каза, че не може да има общо решение и съгласие за промените. Закони, които засягат съдебната власт изискват спокоен парламентарен ритъм, посочи той. Тежките лагери, които са се създали по тези въпроси натягат допълнително обстановката, смята Цеков.

Величков каза: „Съдебният контрол върху отказите на прокуратурата да образуват досъдебни производства, което е фактически отказ от правосъдие и няма нищо общо с противоконституционност, се съдържа в два от законопроектите и този въпрос няма да бъде решен.“

Тези разпокъсани партии, които нямат мнозинство са отражение на разпокъсаността в обществото, каза Цеков.

Величков е на мнение, че „има хора, които никога няма да дадат съгласие за реформи, защото те пазят системата, която пази тях“.

Цеков каза, че и двете допитвания до обществото за приемане на еврото и президентска република са недопустими от конституционна гледна точка. Институциите, които трябва да вземат решение за въвеждане на еврото, критериите въз основа, на които се взема решението са очертани в договора за присъединяване към ЕС, обясни той. Те са част от едно задължение на България, което парламента вече е ратифицирал, допълни той. „Противоконституционно би било решението на НС, с което се насрочва референдум и са посочени тези въпроси“, заяви адвокатът.

Величков каза, че промяна на формата на държавно управление изисква свикване на ВНС. Според него в момента определени хора си правят ПР. Той заяви, че президентска република означава еднолична власт.

Цеков допълни, че никъде в Европа няма президентски републики. „В третия свят най-много обичат президентската република. Това е мечтата на българската пост-тоталитарна олигархия, създадена въз основа на мрежите на стария репресивен и номенклатурен апарат на бившата БКП. Те от много години мечтаят за президентска република.“ Адвокатът допълни, че без трайна, устойчива демократична традиция президентската република се "изражда" в авторитарен режим.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.