Гости в студиото - Кристиян Шкварек и Елена Дариева

Социологическите изследвания, които правим показват, че се очаква изборите на 2 април да възпроизведат същата ситуация която наблюдавахме в 48-ото НС. Възможно е да се повиши градусът на напрежението заради борбата за първо място. Очаква се фрагментирано НС със седем формации, същите които бяха и в предходния парламент.

Това каза социологът Елена Дариева в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Тя посочи, че проучванията показват, че тенденцията на спад в избирателната активност се задълбочава. Социологът сподели, че хората говорят вече не за „разочарование“, а за „омерзение и отвращение“ от политиката.

Вотът против винаги е бил най-мобилизационен, а омерзението вече е от това, че не може да бъде сформиран кабинет. Това посочи политическият анализатор Кристиян Шкварек. По негови думи избирателите също са виновни, тъй като те дават заявка, че не желаят да се правят коалиции.

Шкварек е на мнение, че „Продължаваме промяната“  и „Демократична България“ ще направят по-малко заедно, отколкото ако са отделно. Той анализира заявената коалиция между двете партии. Дариева е на мнение, че сближаването на ПП и ДБ се приема от по-голяма част от симпатизантите им. Тя посочи, че има и колебаещи се. Шкварек е на мнение, че няма да се изгуби ядрото на избирателите, но ще се изгуби периферията.

Шкварек каза, че е скептичен по отношение на евентуалното влизане на ИТН и НДСВ отново в парламента. Дариева е на мнение, че липсата на проект за бъдещето поражда носталгия към миналото. Тя поясни, че това може да бъде много опасно. Социологът призова да не се поддаваме на популизъм.

Повече по темата вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.