Продължават издирвателните акции за затрупани под руините след трусовете

Продължава търсенето на оцелели в Турция и Сирия след опустошителите земетресения. Загиналите в двете държави вече са над 19 300, предаде Би Би Си. Роднини на хора, които са живеели в срутени сгради, се присъединиха към отчаяните спасителни операции с кирки, лостове и дори с голи ръце.

Според някои от близките на хората в неизвестност на спасителните служби е отнело твърде много време, за да реагират и за да има по-голям шанс да бъдат открити живи хора в руините. А бедстващите и останали без домове хора в пострадалите райони молят за помощ - както за техника, така и за храна.

„Имаме нужда от булдозер, виждате в какво състояние е тази сграда. Има бебета. Имам двама племенници тук и не съм сигурен дали са живи, или не, но все още има някаква надежда, защото къщата не е напълно срутена”, каза Илкер, който живее в Хатай.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща спасителните работи да продължат, докато "под развалините не остане никой".

Трагедията в Турция и Сирия В СНИМКИ

Продължава търсенето на оцелели под рухналите сгради. Въпреки огромния брой загинали, не спират и новините за спасени хора, а сред тях има и много деца. Все по-трудна е ситуацията в Сирия, където голяма част от засегнатите от земетресението територии са под контрола на бунтовници.

Европейският съюз обяви, че ще предостави 6,5 милиона евро на Турция и Сирия.