Пострадалата страна има предложения за помощ от общо 95 страни и 16 международни организации

Близо 6500 чуждестранни спасители от над 50 държави работят на терен в Южна Турция, която в понеделник бе разтърсена от поредица земетресения, най-силните от които с магнитуд 7,7 и 7,5, които взеха много човешки жертви и материални щети. Това съобщи министърът на външните работи на страната Мевлют Чавушоглу на пресконференция в Анкара, цитиран от турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

По думите на Чавушоглу общо 6479 служители от 56 държави са на място, а Турция е получила предложения за помощ от общо 95 страни и 16 международни организации. Екипи от още 19 държави ще пристигнат в страната ни до 24 часа, каза още той.

Броят на жертвите в Турция и Сирия надхвърли 15 000

Чавушоглу говори след среща с министъра на външните работи на признатата само от Турция Севернокипърска турска република (СКТР) Тахсин Ертугрулоглу. На съвместната пресконференция след разговорите турският първи дипломат определи поредицата опустошителни земетресения с епицентър в окръг Кахраманмараш като "най-голямото бедствие в нашата история". 

Турският външен министър каза, че много министри от европейски страни са пожелали да посетят Турция и ще бъдат планирани такива посещения следващата седмица.

Откриха тялото на издирвания български гражданин в Искендерун

Той посочи още, че общо 30 хиляди души са били евакуирани от снощи до тази сутрин от засегнатите от труса райони, като някои са напуснали със собствени средства. 15 729 души са подслонени в обществени места за настаняване и в студентски общежития. Много хотели са отворили вратите си за пострадали от трусовете, отбеляза Чавушоглу. По думите му само в Анталия има капацитет да бъдат настанени над 80 хиляди души, от които 60 хиляди в хотелската база. Към момента в Анталия са пристигнали над 11 хиляди пострадали от земетресенията в Южна Турция. 

ВСИЧКО ЗА СМЪРТОНОСНИЯ ТРУС В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Мина Димитрова, БТА