Само за вторник и сряда бяха подадени над 100 сигнала

Трети ден на бомбени заплахи в страната. Само за вторник и сряда бяха подадени над 100 сигнала, а днес в София бяха над 20. Министерството на вътрешните работи проверява дали това има връзка с предстоящия вот.

От МВР се захванаха и да изготвят спешни указания как да се действа в деня на вота при сигнали за поставени взривове. А президентът Румен Раев и премиерът Гълъб Донев заявиха, че няма реална заплаха и това е опит да се уплашат хората, за да не гласуват.

„Няма реални заплахи нито за образователната система, нито за изборите. Това са наистина хибридни атаки без реални заплахи за бомбени атентати. Така че аз не очаквам и се надявам органите на реда да вземат всички мерки, за да има спокойствие за изборния процес”, твърди държавният глава.

Бомбени заплахи в училища в 7 области у нас

За спокойствие и честен вот призова и служебният премиер Гълъб Донев. На последното заседание преди деня на изборите той отчете, че всичко е готово за гласуването.
„Независимо с какво се опитват да ви сплашват - с машините, видеонаблюдението, бомбените заплахи по имейл, не е страшно да се гласува. Служебното правителство положи огромни усилия, за да бъдат предстоящите избори - свободни, честни и добре организирани.  Политиците, които купуват гласа ви днес, утре ще откраднат от правото ви на по-добър живот”, заяви министър-председателят.

Да се разбере кой и откъде пуска имейлите със заплаха е основен приоритет на МВР, обясни вътрешният министър Иван Демерджиев. Той обаче отказа да назове държава или група, към които има подозрения.

„Много е напреднало разследването. Мисля че скоро ще имаме категорични данни откъде идват тези заплахи. Не съм замесвал руската държавата по никакъв начин, говорим за хакери и за тяхната връзка евентуално с една или друга държава. Пълна информация по този въпрос може да се даде, когато приключи разследването, в момента то тече”, каза Демерджиев.

Той обясни и, че реална бомбена заплаха няма нито сега, нито ще има за неделя.

„Министерството на вътрешните работи ще поеме охраната на всички изборни секции още от събота. Охраната ще бъде непрекъсната до приключване на изборния процес. Така че няма как по време на изборния процес да бъдат поставени взривни устройства”, допълни Демерджиев.

Радев за сигналите за бомби: Няма реална заплаха

Въпреки успокоенията, хората, които ще са в секциите за вота не знаят как да реагират, ако към училището бъде отправено заплаха и е необходима евакуация.

„Това не се е случвало и не сме изпадали в такава ситуация. Ще приложим инструкциите по аналогия при възникване на пожар, само това е обяснявано. Ще се обадим на 112”, коментира Полина Витанова, председател на Общинската избирателна комисия.

Затова и МВР веднага започна работа със службите и други институции. До 31 март вътрешното министерство трябва да изготви процедура за реагиране при заплахи за взривни устройства в обекти от ключовата инфраструктура. А до края на май и да се актуализира Националния план за противодействие на тероризма.

Донев: Независимо с какво ви плашат - машини или бомби, не е страшно да се гласува

Част от политическите партии видяха опит за саботаж на изборите в десетките заплахи към училища в страната.

Опасенията са, че сценарият ще се повтори в деня на вота и може да се стигне до затваряне на секции.

От „Продължаваме промяната - Демократична България” са на категоричното мнение, че заплашителните имейли са с цел да се предизвика паника преди изборите.

„Очевидно става дума за атаки, чиято цел е да се саботира изборния процес в страната. Нашият призив към всички български граждани е „Не се страхувайте”. Излезте да гласувате в неделя, по възможност на машина. МВР трябва да си свърши работата и да установи откъде идва тази атака”, коментира Ивайло Мирчев.

Съмненията са, че атаките са организирани. „Очевидно става дума за намеса отвън в българския изборен процес. На предните избори винаги са били от една посока – Русия”, допълни той.
„Стандартно е да се говори за Русия, когато нещо притеснително се случи напоследък. След това обаче прочетох мнението на президента, който каза, че няма такива данни. Не могат да коментират дали са от Русия, Китай, Индия или Космоса”, твърди Даниел Проданов от „Възраждане”.

От „Възраждане” са на мнение, че няма причина за притеснение, въпреки че също видяха връзка предстоящите избори.

„Няма нищо извънредно и притеснително. Аз самият си спомням, че през 90-те години всяка седмица имаше такива заплахи. Бяхме свикнали. Сега в момента се прави истерия с темата”, смята Даниел Проданов.

Политическите сили не виждат опасност за провал на изборния ден. Призивът е към вътрешния министър Иван Демерджиев за бързо разрешаване на случая. Останалите основни участници във вота отказаха да коментират казуса със заплахите.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.