Той е кореспондент на московското бюро на американския вестник

Американският журналист Еван Гершкович, работещ за „Уолстрийт Джърнъл”, е бил задържан за шпионаж в руския град Екатеринбург. Той е първият американски репортер, арестуван в Русия от 1986 година насам.„Уолстрийт Джърнъл” изрази дълбока загриженост за безопасността на репортера и категорично отхвърли обвиненията срещу него. 

Руската федерална служба за сигурност заяви, че: „е прекратила незаконни дейности” и репортерът е „действал по указания на САЩ, като е събирал държавни тайни”.

ЕКСКЛУЗИВНО: Марина Овсянникова, изправила се срещу Кремъл, за първи път пред българска медия (ВИДЕО)

„Проведоха бързо изслушване. Не знам колко време е продължило - дали 3 минути, или 15 минути. Не знам. Но след това Еван е бил отведен с решение да бъде задържан под стража”, заяви адвокат Даниил Берман.

Пред съда в Москва, репортерът е заявил, че е невинен. Съдията обаче постанови той да остане в ареста почти 2 месеца до следващото заседание, което беше насрочено за 29 май. Последният материал на Гершкович е за упадъка на руската икономика и на това как Кремъл трябва да се справя с увеличаващите се военните разходи.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.