Те бяха докарани в съдебната зала с белезници и при засилени мерки за сигурност

Изправиха пред Районния съд в Пловдив двама от четиримата задържани за нападението над полицаите в Стамболийски. Това са 19-годишният моторист, който не се подчинил на стоп палката и избягал от органите на реда и неговият вуйчо, умишлено възпрепятствал полицаите, като се нахвърлил срещу тях с юмруци. Единият излезе под гаранция от 1500 лева, а другият остава за постоянно в ареста.

Двамата нападатели бяха докарани в съда с белезници и при засилени мерки за сигурност.
“Не искам да давам обяснение. Питайте по-добре този, който ни е биел”, заяви Ангел Шуманов.

19-годишният Асен Шуманов е мъжът с мотора, когото полицаите са преследвали, след като е отказал да се подчини на стоп палка и е избягал. 35-годишният му вуйчо, който е осъждан 7 пъти досега, включително и в Германия за грабеж, се е нахвърлил срещу униформените с юмруци, за да ги възпрепятства да задържат племенника му. В съда и двамата заявиха, че са жертви на полицейско насилие.

Прокуратурата проверява дали наистина 1619 души са регистрирани на един адрес в Стамболийски

„Единият към настоящия момент Ангел бил е нападнат и той не знае защо е бил нападнат, бил е пийнал, бил е пред дома си и е бил нападнат и бит от полицаи. За другия мога да кажа, че действително две от деянията са извършени”, посочи Сузана Алекова, адвокат на задържаните.

А именно - не притежава шофьорска книжка и моторът не е законно регистриран. Пред съда и двамата поискаха да бъдат освободени, защото били единствените работещи в семейства с по 5 деца и се грижели и за болните си родители. Адвокатът им заяви, че напрежението в махалата ще спадне, ако бъдат пуснати.

„Тъй като към настоящия момент, както казах, има жандармерия, хората се страхуват. Не се прибират по домовете си и там е страшно, като на война”, допълни адвокат Алекова.

Според прокуратурата обаче има опасност да се укрият или да извършат ново престъпление.
„Считам, че се налице всички изискуеми от закона предпоставки за вземане на най-тежките мерки задържане под стража по отношение на двамата обвиняеми”, категорична е прокурор Бригита Байрякова.

На адреса, на който живеят двамата са регистрирани още 1469 души. Икономическа полиция започна проверка 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.