Каква е била идеята зад създаването на лечебното заведение през далечната 1951 г.?

На Световния ден на здравето най-голямата спешна болница у нас – „Пирогов” отбелязва 70-годишен юбилей.

Един голям център на спешната медицинска помощ за цялата страна. Това е била идеята зад създаването на лечебното заведение през далечната 1951 г. Вече над 7 десетилетия спешното отделение на "Пирогов" продължава да приема едни от най-тежките случаи не само от София, но и от цяла България.

Д-р Димитров: „Пирогов” е стълб на здравеопазването в България

Близо 2 хиляди медици, сестри и санитари са ангажирани денонощно с една от най-трудните, но и благородни мисии – да помагат на хората, попаднали на опасната граница между живота и смъртта.

„Пирогов” не е болница, а институция, казват двама от доайените ѝ.

Докато е ръководител на детската реанимация проф. Надежда Гаврилова въвежда редица стандарти за лечение, които днес се прилагат в цялата страна. Като първото отделение със зала за събуждане. Тоест, когато пациентът излезе от операционната да не бъде веднага изпратен в неговата болнична стая, а да остане на мястото, където специализираните лекари могат да следят неговите жизнени показатели до пълното възстановяване на съзнанието.

Друго голямо постижение на проф. Гаврилова и екипът ѝ е въвеждането на нови методи за реанимация при оперирани новородени. „В миналото за съжаление тези пациенти нямаха такъв голям шанс да т. Докато сега бих казала, че шансът им е над 95%”, споделя тя.

В „Пирогов” са се раждали и нови, за страната ни, направления в медицината. Проф. Огнян Хаджийски е сред основателите на пластичната хирургия у нас.

„И с гордост мога да кажа, че абсолютно всички лекари, които се афишират като пластични хирурзи и сега, които получават сертификат и диплома, са преминали през тази клиника”, заяви проф. Хаджийски.

Повече гледайте във видеото!

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.