Вижте историята на Аиша ал Мансури

С изгрева на зората Аиша ал Мансури вече е будна и се отправя навътре в Арабската пустиня край Абу Даби. С нея е 9-годишната ѝ дъщеря Оша и няколко сокола, които ще тренират заедно. Соколарството е традиционен спорт, който бедуините практикуват от хиляди години.

Соколарството – древна традиция, вкоренена в самото сърце на бедуините (ВИДЕО)

Птиците са се използвали за лов в пустинята, а в днешно време са и доходоносен спорт. Да си жена соколар в арабска държава обаче е доста трудно, но не и невъзможно, твърди Аиша. Тя е взела занаята от своя баща. На свой ред младата жена тренира дъщеричката си за работа с грабливите птици откакто е на 1 годинка.

Младата жена споделя, че целта ѝ е да окуражи с личния си пример и други дами да се занимават със соколарство като хоби и да запазят тази древна традиция. Тя дава уроци и дори е издала книга по темата. Дори участва в състезание със соколи, където често се нарежда на челни места – редом до колегите ѝ соколари.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Станимира Шикова
Източник: Ройтерс