Вижте кои са те

Етеричните масла са естествени растителни екстракти, обикновено получени чрез парна дестилация или студено пресоване. Благодарение на свойствата си те се използват свободно в природната медицина, ароматерапията и парфюмерийната индустрия. Етеричните масла от лавандула могат да бъдат получени от различни разновидности на едно и също растение, отглеждани във Франция, България или Полша. По какво се различават едно от друго? Защо някои етерични масла от лавандула са по-скъпи от други?

Какви свойства имат етеричните масла от лавандула?

Лавандулата е едно от най-известните растения в ароматерапията с широк спектър на действие. Получената от него есенция има антисептични, антивирусни и антибактериални свойства. Благодарение на тях лавандуловото масло често се използва като домашен лек за рани, ожулвания и болки (например главоболие).

Този продукт, за разлика от много други етерични масла, може да се прилага директно върху кожата без разреждане. Неговата специфична миризма отлично отблъсква насекомите, помага за отпускане на ума и остава осезаема в тъканите за дълго време. Идеално почиства кожата от всички микроорганизми. Затова си струва да го прилагате в грижата за кожата и косата. 

Как се използва етерично масло от лавандула?

Лавандуловото масло е универсално етерично масло, което се използва от векове заради своите терапевтични ползи. Извлича се от цветовете на растението лавандула и има успокояващ и релаксиращ ефект върху ума и тялото.

- Ароматерапия. Един от най-разпространените начини за използването му е чрез ароматерапията. Можете да добавите няколко капки лавандулово масло към дифузер или изпарител, за да създадете успокояваща атмосфера във вашия дом или офис. Вдишването на аромата може да помогне за намаляване на стреса, безпокойството и да насърчи релаксацията.

- Масаж. Помага за намаляване на възпалението на мускулите и облекчаване на болката. Можете да смесите няколко капки с базово масло като кокосово или от жожоба и да масажирате сместа в кожата си. 

- Вана. Добавянето на няколко капки лавандулово масло към водата във ваната ще създаде успокояващо и релаксиращо изживяване. Може да ви помогне да се отпуснете след дълъг ден и да подобри съня. 

Какви видове има?

Какво трябва да следите, когато купувате този тип продукт и какви са разликите между специфичните екстракти от лавандула. 

- Лавандулово масло от Франция - един от най-често използваните видове в козметиката. Има интензивен билков аромат, който е подходящ за одеколон и скъпи парфюми. Действа отлично в ароматерапията, като добавка към вана и различни козметични продукти. Перфектна съставка в шампоани и лосиони за тяло, а ароматът остава върху кожата дълго време. Това масло поддържа имунната система, успокоява раздразненията и има антибактериални, антивирусни и антисептични свойства. Регенерира епидермиса, помага при кожни проблеми като алергии и ефективно отблъсква насекомите. Френското етерично масло също е отлично болкоуспокояващо и противовъзпалително средство.

- Етерично масло от българска лавандула - лавандуловото масло с български произход е есенцията с най-деликатния, флорален и билков аромат. Чудесена опция е за хора, за които другите типове са с твърде интензивен мирис. Въпреки нежното си ухание, то има също толкова силни антисептични и антибактериални свойства. Перфектно успокоява зачервяванията по кожата, причинени от прекалено продължително излагане на слънце. От всички етерични масла от лавандула, то действа най-добре при проблеми със съня – има силно седативно, релаксиращо и сънотворно действие.

- Етерично масло от лавандула от Англия - друг популярен екстракт е етерично масло, получено от растения, отглеждани в Англия . Има остър, сладникав, понякога флорален аромат, като в същото време не дразни кожата. Действа чудесно в ароматерапията. Когато се смеси с цитрусови или флорални етерични масла, създава красиви ароматни композиции, които могат да се използват като естествени парфюми. Почиства кожата, намалява раздразнението и нервното напрежение, стимулира кръвообращението. Облекчава болката, освен това намалява умората, енергизира и повишава концентрацията.

Когато купувате лавандулово масло и изписвате в гугъл “етерично масло от лавандула ползи” , важно е да заложите на висококачествено, чисто такова. За най-добри резултати се препоръчват органични и терапевтични масла, каквито може да откриете в онлайн магазин MAKEUP. Както при всяко етерично масло, важно е да внимавате и да следвате указанията за правилно разреждане, преди да го приложите върху кожата.