Стотици хора участвали в ежегодно поклонение, което приключвало във вторник вечерта

Двама поклонници и двама служители на службите за сигурност бяха застреляни при нападение, извършено от полицейски служител в синагога в Тунис. Ранени са деветима, сред които петима униформени. Стрелецът е ликвидиран след атаката, извършена по време на ежегодно еврейско поклонение, съобщиха от Министерството на вътрешните работи.

Нападателят първо е застрелял свой колега и е взел мунициите му. След това той отишъл в синагогата в Гриба - най-старата в Африка - докато стотици хора участвали в ежегодното поклонение, което приключвало във вторник вечерта.

В свое изявление тунизийското Външно министерство идентифицира двамата убити поклонници като тунизиец на 30 години и френски гражданин на 42 години, но не съобщи имената им.

Въпросната синагога беше мишена и на самоубийствен атентат с камион, при който през 2002 г. загиванаха 21 души.

Според организаторите повече от 5000 еврейски вярващи, предимно от чужбина, са участвали в тазгодишното поклонническо пътуване до Гриба, което се възобнови през 2022 г. след двегодишно прекъсване заради COVID пандемията.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС