Тя ще бъде подарена на Музея на еврейския народ в Тел Авив

Най-старата и най-пълна еврейска Библия в света бе продадена на търг за 38,1 милиона долара. Цената бе достигната само за 4-минутно оспорвано наддаване между двама купувачи, посочват от аукционна къща „Сотбис” в Ню Йорк. Така Библията се превърна в най-ценния печатен текст или исторически документ, продаван някога на търг. Новият ѝ собственик е представител на еврейската фамилия Моузес от Вашингтон, която обяви, че ще подари Библията на Музея на еврейския народ в Тел Авив, Израел.

Древният ръкопис, по-известен като "Кодексът Сасун", е най-ранната и най-пълна запазена еврейска Библия. Тя е написана на пергамент около 900 година или в Израел, или в Сирия. Името ѝ идва от предишния ѝ собственик – Дейвид Соломон Сасун, който я купува през 1929 година.  Цената на ръкописа надминава тази от продажбата на „Лестърския кодекс” - колекция от научни трудове на Леонардо да Винчи, която смени собственика си през 1994 година за сумата от 30,8 милиона долара.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Ройтерс