И употребата на смартфони показва какви рискове поемаме

Метавселена е сборният термин за дигиталните светове на бъдещето. Тъй като необходимата изчислителна мощност е огромна, експертите очакват напълно обработената метавселена да отнеме 20 години.

Влизайки в това виртуално пространство, където се движим като аватар и се срещаме с други такива, попадаме в пъстър 3D свят. Каквото има в интернет, го има и в метавселената. Там не пазаруваме през уебсайтове, а минаваме през универсални магазини.

Разходка в града на Тутанкамон - първото място от Египет в метавселената (ВИДЕО)

Сливането на светове обаче, освен забавно, трябва да бъде и полезно. Обещанието на метавселената е да се срещаме с приятели, които в релания живот са далеч от нас.

Проблемите в света на метавселената вече могат да бъдат наблюдавани и във връзка с използването на смартфона. За много млади хора това е нещо естествено. Мащабно проучване на учени от „Кингс Колидж” установило, че 23% от участвалите в него имат проблемно поведение при използване на смартфон. Възможните последици са депресия и стрес.

Боравенето със смартфон оставя следи и в мозъка. Зад феномена „дигитална амнезия” се крие увреждане на паметта и влошаване на концентрацията. Проучванията показват, че когато виждаме света през интернет, това ни отвлича от детайлите около нас. А цялата информация като аромат, движение, звук е важна за дългосрочната ни памет.

Визуалната ни памет обаче може да се подобри при използването на телефона. Така например, проучване показва, че посетителите на музеи, които правят снимки, възприемат обектите по-точно в сравнение с тези, които не правят.

Друг проблем, свързан с постоянната употреба на телефони, е така нареченото „когнитивно разтоварване” - смятаме за ненужно да помним неща, които нашите мобилни телефони вече съхраняват.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Проект Бъдеще“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.