Срокът на вече удължената финансова сметка изтича на 10 юни

Ресорната комисия в парламента одобри на първо четене удължаване на действието на Бюджет 2022. Той ще действа, докато не бъде приета сметката за настоящата година. Така трябва да се гарантират основните плащания на държавата, включително за пенсии и заплати.

На първото заседание на Бюджетната комисия, на което по същество се решава проблемът с изтичащото действие на финансовата рамка на 10 юни, всеки отправи критики срещу всеки.

„Това е само доказателство, че бюджетът, направен от Асен Василев, който в момента трябва да се изпълнява, е бил пълен боклук”, каза Тошко Йорданов от ИТН.

Официално: Кабинетът предложи на парламента да удължи Бюджет 2022

„Към края на май дефицитът е 1,2 млрд. лв. и аз бих ви питал колеги, които твърдяхте, че дефицитът ще е 12 млрд. в края на годината - колко трябва да е в оставащите месеци, за да го докараме дотам”, отправи въпрос Мартин Димитров от ПП-ДБ.

Критиките към служебния министър бяха по две направления – защо не е внесен бюджет още в края на миналата година и защо е поискано да има достъп до Сребърния фонд.

„Сега сме изправени пред тази дилема, тъй като, колежке, вие отказахте и не внесохте проекта за 2023 година”, обърна се към Росица Велкова Румен Гечев от БСП.

„Намираме се в тази нелепа ситуация, само заради нежеланието на служебния кабинет на президента Радев да си изпълни законовите задължения и да внесе проект на бюджет за 2023 г. още в края на 2022 г.”, добави Венко Сабрутев от ПП-ДБ.

Отговорите на Росица Велкова – никой не е очаквал, че няма да има правителство до средата на годината. „Сега защо внесохме бюджет? По простата причина, че годината изключително много напредва”, поясни финансовият министър.

Искането да се използват 3,7 млрд. лв. в Сребърния фонд е за да не се тегли нов заем. „В един даден момент държавата няма логика да не използва този, към момента, непотребен ресурс, а да отиде на дълговите пазари, където ще плати лихва поне 5%”, уточни Велкова.

В крайна сметка, депутатите подкрепиха второто удължаване на Бюджет 2022.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.