Срещу двамата има внесен обвинителен акт в Софийския районен съд

Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народните представители В.В. и А.Г. по предложение на Софийската районна прокуратура.

По информация на NOVA става дума за Ангел Георгиев и Веселин Вешев от парламентарната група на „Възраждане”. Срещу двамата има повдигнати обвинения за нанасяне на телесна повреда по хулигански подбуди на полицаи по време на протест пред МРРБ през 2020 г.

В позиция от „Възраждане” обявиха, че двамата народни представители не се притесняват сами да дадат имунитетите си, защото са невинни.

Гешев внесе искане за имунитета на Бойко Борисов

С определение от 09.12.2021 г. на СРС, наказателното производство по делото е спряно, тъй като А.Г. е избран за народен представител в 47-ото Народно събрание, а В.В. е избран за общински съветник.

С определение от 16.08.2022 г. на същия съдебен състав наказателното производство по делото не е възобновено. Мотивите на съда са, че макар след разпускане на 47-ото Народно събрание на 02.08.2022 г. за А.Г. да е отпаднало основанието за спиране на наказателното производство, то за В.В. не е отпаднало, тъй като към този момент все още се явява лице с имунитет, а за изясняване на фактическата обстановка и правилното разглеждане на делото, същото следва да се гледа с участието на двамата подсъдими.

„Недостатъчно мотивирано”: Гешев върна предложението за сваляне имунитета на Делян Добрев

С решение на ЦИК двамата са обявени за народни представители и след полагане на клетва се явяват лица с имунитет.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.