Проучване на „Дойче веле”

Войната в Украйна продължава с нестихваща сила. Русия непрестанно атакува инфраструктурата на страната, като основната цел са електроцентралите. В много региони няма електричество. Последствията от войната се усещат по целия свят. Световната икономика навлезе в дълбока криза. „Дойче веле” проведе изследване сред населението на Украйна, в което търси отговори на въпросите как хората се справят с последствията от войната и какви решения трябва да се вземат, за да оцелеят.

Наричат Украйна житницата на света. Но какво е да си фермер там по време на война? 24-годишният Евген Нагирний отглежда пшеница, царевица, цвекло и зеленчуци върху 600 хектара. Житото му все още е на склад, защото износът е труден, а цената му е паднала с повече от 40%. Тъй като не продава продукцията си, Евген трудно зарежда гориво, а тор е почти невъзможно да намери. За да поддържа бизнеса си, му се налага да взима тежки решения – намалил е употребата на торове и пестициди. Трудно ще плати и на работниците си.

Как войната в Украйна се отразява на населението на Тунис (ВИДЕО)

Младият земеделец е дал работа и подслон на разселени хора от Източна Украйна и се чувства длъжен да продължи напред заради тях. По време на войната са разселени над 6.5 млн. души.

Наталия Квик и съпругът ѝ преди година решили да инвестират спестяванията си в селското стопанство. Купили ферма и отглеждали ечемик и соя. Моментът на инвестицията обаче се оказал най-неподходящият. „Бяхме нови в този бизнес и след избухването на войната трябваше да се справим с увеличението на производствените разходи. Но не спряхме, защото вярваме в нашето бъдеще”, каза тя. Наталия е притеснена, че в момента от страната се изнася много по-малко продукция, отколкото преди конфликта с Русия.

Повече по темата гледайте във видеото.  То е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:25 ч. и четвъртък от 14:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.